Herken jij dit? Je komt thuis na een lange dag en merkt dat je hond gespannen is of iets heeft gesloopt. Misschien klagen de buren over blaffen of huilen terwijl je weg bent. Of je moet steeds opnieuw urine of ontlasting opruimen na een dagje weg. Misschien merk je vooral dat je hond onrustig en moe is na jouw afwezigheid.
Als je deze situaties herkent, ben je misschien gaan googlen en kwam je de term verlatingsangst tegen. Maar wat betekent dat eigenlijk precies?
Verlatingsangst is eigenlijk niet de meest accurate benaming. In het Engels wordt de term separation-related problems gebruikt, wat een bredere en preciezere omschrijving geeft. Het is namelijk niet altijd angst die aan de basis ligt van de problemen bij alleen zijn. Ook andere emoties, zoals frustratie of zelfs FOMO (Fear of Missing Out), kunnen een rol spelen.
Het is niet nodig om precies te achterhalen welke emotie de oorzaak is, omdat je hond dat simpelweg niet kan vertellen. Bovendien blijft de aanpak grotendeels hetzelfde, of het nu om angst, frustratie of iets anders gaat.
We spreken van verlatingsangst of separation-related problems wanneer problematisch gedrag alleen voorkomt als je hond alleen is, of wanneer dit gedrag heviger of langduriger wordt tijdens jouw afwezigheid.
Elk van deze signalen kan wijzen op stress bij het alleen zijn. Daarnaast is elke hond uniek en kan dus een unieke (mix) van symptomen zien bij jouw hond. Omdat sommige gedragingen subtiel zijn, zoals continu alert blijven of ijsberen, zie je ze vaak alleen via een camera.
Als je hond moeite heeft met alleen zijn en je dit niet opmerkt, kan hij dagelijks aan stress worden blootgesteld. Wat kan leiden tot chronische stress, wat op termijn ook ernstige gevolgen kan hebben voor zowel de fysieke als emotionele gezondheid van je hond.
Daarnaast blijkt uit onderzoek dat honden met verlatingsangst vaak een negatievere kijk op het leven ontwikkelen. Dit betekent dat ze (nieuwe) prikkels of situaties sneller als negatief ervaren, in tegenstelling tot honden die geen last hebben van verlatingsangst.
Om je hond gezond en gelukkig te houden, is het belangrijk om regelmatig te controleren of hij zich écht oké voelt wanneer hij alleen is.
Een van de beste manieren om te achterhalen of je hond het lastig vindt om alleen te zijn, is door hem via een camera te observeren. Schrijf op wat je ziet en let vooral op gedragingen die alleen voorkomen tijdens jouw afwezigheid. Zie je deze gedragingen ook in andere situaties, maar dan met een lagere intensiteit of kortere duur? Dat kan een teken zijn dat het probleem specifiek aan het alleen zijn is gekoppeld.
Wanneer je signalen van verlatingsangst herkent, is het belangrijk om hier direct mee aan de slag te gaan. Hoe eerder je begint, hoe beter! Weet vooral dat je hier niet alleen in bent. Verlatingsangst komt regelmatig voor bij honden en het is niet altijd meteen duidelijk, dus voor jezelf zeker niet schuldig.
Neem een paar dagen de tijd om het gedrag van je hond te observeren, maak notities en overleg met een professional als je twijfelt. Samen kun je een plan opstellen dat aansluit bij de behoeften van jouw hond.
Probeer zoveel als mogelijk te vermijden dat je hond nog alleen thuis is en dus die onprettige gevoelens gaat ervaren. Kijk of je een oppas kan vinden voor je hond, vraag het aan vrienden, familie, buren. Neem je hond mee waar mogelijk (als dat oké is voor je hond natuurlijk!).
Verlatingsangst is een probleem dat tijd en aandacht vraagt, maar je hoeft het niet alleen te doen. Ik help je graag om jouw hond te helpen zich prettiger te voelen alleen thuis!
Heb je vragen of wil je meer weten over hoe je jouw hond kunt helpen? Dan kan jij bij Empawered terecht voor persoonlijke begeleiding. Samen gaan we voor een hond weer ontspannen alleen thuis kan blijven!
Vermoed je dat je hond zich niet prettig voelt alleen thuis? Maak je je ongerust over wat je observeerde? Neem gerust contact met mij op voor aan adviesgesprek, dan kijk ik graag even met je mee en reik ik je mogelijke volgende stappen aan!
**Dit blog bericht is geschreven door klinisch gedragstherapeut voor honden: Manou Smits. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. De link delen naar het die blog bericht via sociale media waardeer ik enorm.
Gecertificeerd
Empawered.be all rights reserved. Designed by Studio Empawered
Privacy Policy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Bedrijfsgegevens